Full Screen

C.enter, Graz, Austria

  • Status: ALLDesign
  • Date: 2010
  • Client: Undisclosed
  • Countries: Austria 
  • Typology: Shopping  Urban 
  • Size: <10.000m² 

This project is the result of the building’s shape study that tries to create an innovative structure. This structure begins with a parallelepiped shape and it is developed later in order to be as functional as possible for a mixed use: shopping centre, hotel, cinema and flats.
The whole project comes from the idea of a structure that synthesizes the concepts of city and garden with the need of shopping. That’s the origin of the idea of working with a 5 x 5 meters module to create an organic but controlled space.
The empty gardens bring the light and nature inside of the building and characterize it so that it creates a pleasant life environment and not only a “consumerism cathedral”.
The tower, like an ideal belfry, is an extension of the horizontal element where the other planned functions take place and emphasize the comparison with the church as former Sunday meeting point, a function which is now replaced by the shopping centre. It’s a critical metaphor about the contemporary society.